In de omgeving: 4km

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd! Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Kom hier heerlijk struinen door het stuifzand, maak een fietstocht door uitgestrekte bossen of kom paardrijden of mtb'en over zandheuvels. In Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen krijg je snel het gevoel dat je in het buitenland bent. De uitgestrekte zandvlakte met duinen is een lust voor het oog. 
Het stuifzandgebied is door het ontbreken van paden minder geschikt voor mindervaliden en mensen met kinderwagens. Daarom is er een speciaal rolstoelpad aangelegd bij Café-Restaurant Bosch & Duin.

Ons recreatiepark ligt tegen de Loonse en Drunense duinen aan. Je staat binnen 5 minuten in de bossen van de Loonse en Drunense Duinen!

Hoe zijn de duinen ontstaan? 

Door de poolwinden in de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel dikke pakketten zand. Het huidige natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n hoge zandrug en hier vind je één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien!

De situatie toen en nu, is niet altijd zo geweest. Lange tijd was het zand namelijk met oerbossen bedekt, tot deze in de veertiende eeuw werden gekapt. Er kwamen uitgestrekte heidevelden voor in de plaats, waar boeren hun vee lieten grazen. Door overbegrazing en plaggen raakte de grond volledig uitgeput en verdween de heide. De wind kreeg weer vat op het zand. Dorpen en akkers kwamen onder het zand te liggen. De opmars van het stuifzand werd gekeerd door dwars op de windrichting bomenrijen te plaatsen.

Wandelen

De Loonse en Drunense Duinen zijn bijzonder geschikt om te voet te verkennen. Het is heerlijk om door de duinen te struinen. In het open stuifzandgebied zijn geen paden: er mag overal gelopen worden. Het is raadzaam om wel een wandelroute of een wandelkaart te gebruiken, omdat je in het verraderlijke stuifzand makkelijk kunt verdwalen. Buiten dit zandig gebied is de natuur veel kwetsbaarder en moet u op de paden blijven. De paden leiden je naar en langs de mooiste plekjes.

Wandelroutes

Er starten ook 2 wandelroutes vlakbij ons recreatiepark:

Bosch en duin wandelroute 4 km

Wandel over de ‘groene route’ en ontdek alle facetten van dit uitgestrekte, ongerepte natuurgebied met stuifzand. De route voert je door duinen, bos en langs mooie heidevelden.

Kapucijnenroute 4 km

Deze kindvriendelijke wandeling voert door een zeer afwisselend gebied. De wandelroute voert door De Loonse en Drunense Duinen: één van de weinige plekken in het binnenland van Europa waar het zand nog in beweging is.

Fietsen

Er lopen verschillende fietspaden langs en door het gebied. Kies zelf de route en kom op de mooiste plekjes. Op de fiets rijd je op de grens van de Brand en de duinen, ga je door en langs het stuifzand en doorkruis je verschillende soorten bossen.

Het is mogelijk om bij ons fietsen te huren. Bij de Rustende Jager is het ook mogelijk om fietsen met versnelling, tandems en elektrische fietsen te huren.

Publieksexcursies

In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen worden door het jaar heen allerlei publieksexcursies gehouden. De ene keer gaat u vroeg op pad om van de vogelrijkdom te genieten en een andere keer leert u eventueel met uw (klein)kind over de kleine beestjes die in het gebied leven. Deze, vrijwel altijd gratis, activiteiten worden begeleid door speciaal daarvoor opgeleide Duingidsen.

Kijk hier voor de geplande excursies
 

Meer Omgeving